Επιλογή Σελίδας

Αποκατάσταση Στυτικής Δυσλειτουργίας με Αναγεννητική Ιατρική

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Χειρουργός Ουρολόγος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Τα προβλήματα της στύσης είναι ιδιαίτερα συχνά στους άνδρες κάθε ηλικίας. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών συνήθως είναι ψυχογενή, ενώ μετά και όσο αυξάνει η ηλικία τα οργανικά αίτια επικρατούν. Με την κυκλοφορία των γνωστών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 ( σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη και αβαναφίλη) έγινε το πρώτο μεγάλο θεραπευτικό βήμα. Φάρμακα εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή που αντιμετωπίζουν όμως μόνο το σύμπτωμα και όχι τη νόσο. Και όσο η νόσος εξελίσσεται, μετά από κάποια χρόνια, η ανταπόκριση στα φάρμακα χάνεται.

Η στύση είναι ένα αγγειακό φαινόμενο, αφού χαρακτηρίζεται από αύξηση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα, τους 2 κυλίνδρους μέσα στο πέος που πληρούνται με αίμα μετά από σεξουαλική διέγερση για να επιτευχθεί στύση.

Τα αγγειακά προβλήματα αποτελούν το 70% των περιπτώσεων οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας. Άνδρες με αγγειακά προβλήματα υγείας όπως σταφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης.

Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Τι είναι το δυναμικό triplex αγγείων του πέους;

Είναι μία ειδική διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον Ουρολόγο να διαγνώσει την ύπαρξη αγγειακού προβλήματος της στύσης και συγχρόνως να ελέγξει την ποιότητα του στυτικού ιστού. Η εξέταση γίνεται με ειδικό υπερηχογράφο μία ειδική κεφαλή υψηλής συχνότητας (14 MHz) και με γραμμική συστοιχία μορφοτροπέων που επιτυγχάνουν την παραγωγή υψηλής ευκρίνειας εικόνων μικρών δομών, όπως αυτές των σηραγγωδών σωμάτων και των αγγείων του πέους. Η εξέταση γίνεται πάντα με προηγούμενη ένεση αγγειοδραστικών ουσιών που προκαλούν στύση, γι’ αυτό και αποκαλείται δυναμικό triplex.

Πως γίνεται το triplex αγγείων του πέους;

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ιατρικό κρεβάτι και ο ιατρός εκτελεί υπερηχογράφημα του πέους για να ελέγξει την κατάσταση του ιστού των δύο σηραγγωδών σωμάτων.

Κατόπιν προκαλείται φαρμακευτική στύση, δηλαδή ο Ουρολόγος χορηγεί μέσω σύριγγας 1ml με πολύ λεπτή βελόνη (ίδια με αυτή που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί για τη χορήγηση ινσουλίνης) φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν χάλαση των λείων μυϊκών ινών των σηραγγωδών σωμάτων (αγγειοδραστικά φάρμακα). Η ένεση δημιουργεί μόνο ήπια ενόχληση στον ασθενή, αφού είναι πρακτικά ανώδυνη και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

triplex αγγείων του πέους

Τρείς είναι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό: αλπροσταδίλη, φεντολαμίνη και παπαβερίνη. Αμέσως μετά την ένεση, ο Ουρολόγος τοποθετεί την ειδική κεφαλή των υπερήχων πάνω στο πέος, και καταγράφει συνεχώς τις ροές του αίματος στις σηραγγώδεις αρτηρίες του πέους (συνήθως ανά 5-10 λεπτά, έως ότου σταθεροποιηθεί η ανταπόκριση στο φάρμακο, δηλαδή η στύση). Η κεφαλή αυτή δίνει τη δυνατότητα καταγραφής σε πραγματικό χρόνο τόσο της ανατομίας των σηραγγωδών σωμάτων και των αρτηριών του πέους, όσο και της εξέλιξης των ροών μέσα στις αρτηρίες (ανταπόκριση στα αγγειοδραστικά φάρμακα που προκαλούν αύξηση της ροής, αντίστοιχη με αυτή που παρατηρείται κατά την ερωτική διέγερση). Μετά το τέλος της εξέτασης, ο ασθενής παραμένει στο ιατρείο μέχρι το πέος να επανέλθει σε φάση ηρεμίας, να χαθεί δηλαδή η στύση.

κεφαλή των υπερήχων πάνω στο πέος

Φυσιολογικά χρειάζεται 5-10 λεπτά για να προκληθεί πλήρης στύση. Ο χρόνος επίτευξης στύσης εξαρτάται τόσο από την κατάσταση των αγγείων του πέους, όσο και από το άγχος του ασθενή κατά την εξέταση. Σε περίπτωση μη επίτευξης στύσης, θα χορηγηθεί ξανά νέα δόση φαρμάκων με σκοπό την επίτευξη πλήρους στύσης.

Η εξέταση διαρκεί από 45 – 90 λεπτά, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενή στα φάρμακα. Ο συνήθης χρόνος είναι 1 ώρα.

Ποιες διαγνώσεις θέτει το δυναμικό triplex αγγείων πέους;

 • ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, κατά την οποία επιτυγχάνεται μεν στύση, αλλά καθυστερεί η ανταπόκριση στο ερέθισμα (γεγονός που προκαλεί άγχος στον ασθενή, με επακόλουθο απώλεια της μερικής στύσης που πιθανώς έχει πετύχει)
 • αρτηριακή ανεπάρκεια των σηραγγωδών και των ελικοειδών αρτηριών του πέους, όπου, λόγω βλαβών στις αρτηρίες, η ροή αίματος στα σηραγγώδη σώματα είναι μειωμένη και η στύση υπολείπεται σε σκληρότητα
 • δυσλειτουργία του μηχανισμού απόφραξης του φλεβικού δικτύου του πέους (φλεβική διαφυγή), όπου οι φλέβες δεν αποφράσσονται επαρκώς για να εγκλωβιστεί το αίμα μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους και να διατηρηθεί η σκληρότητα της στύσης
 • μικτού τύπου αγγειακό πρόβλημα (αρτηριακή ανεπάρκεια και φλεβική διαφυγή), συνήθως σε ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου κινδύνου (σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, κά).

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Σήμερα πλέον η αναγεννητική ιατρική προσφέρει για πρώτη φορά θεραπείες αποκατάστασης του προβλήματος αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας. Τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (low intensity shockwaves) προσφέρουν αναγέννηση των ιστών, ενώ τελευταία το PRP (platelet-reach plasma) και τα βλαστοκύτταρα φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες.

Είναι οι μοναδικές θεραπείες που δεν ανακουφίζουν απλά από το σύμπτωμα όπως η φαρμακευτική θεραπεία, ούτε χρειάζεται αναισθησία και χειρουργείο όπως οι πεϊκές προθέσεις.Τα κρουστικά κύματα και το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP),ανώδυνα και γρήγορα ενεργοποιούν φυσιολογικούς μηχανισμούς του σώματος που αναγεννούν τους ιστούς (αγγεία, νεύρα, κύτταρα σηραγγωδών σωμάτων) και έτσι αυξάνουν τη ροή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους και βελτιώνουν την ποιότητα της στύσης.

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Αρχικά η μέθοδος εφαρμόστηκε με πρωτόκολλα που βασίστηκαν στην εμπειρία από εφαρμογές σε άλλα όργανα. To 2010 στα Ευρωπαϊκά συνέδρια Ουρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά αποτελέσματα μελετών στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων με βάση την τεκμηριωμένη ιατρική (evidence-based medicine). Μελέτες από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δ. Χατζηχρήστου όρισαν διεθνώς όλες τις παραμέτρους, καθώς και τον κατάλληλο τρόπο εφαρμογής των κρουστικών κυμάτων.

Κρουστικά Κύματα

Συγκεκριμένα,

 • τα κρουστικά κύματα πρέπει να εφαρμόζονται ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος σε 6 (ήπιου βαθμού), 12(μέτριου βαθμού) ή 18 συνεδρίες (σοβαρού βαθμού).
 • Οι συνεδρίες γίνονται 1, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, με ενδιάμεσο χρόνο 2 ημέρες – 1 εβδομάδα.
 • Η μέθοδος, ανεξάρτητα απο αριθμό συνεδριών, εφαρμόζεται χωρίς καθόλου παρενέργειες ή πόνο.

Σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες η θεραπεία με κρουστικά κύματα βελτιώνει τη στυτική λειτουργία:

 • Σε ασθενείς με μικρού ή μέτριου βαθμού στυτική δυσλειτουργία,τα κρουστικά κύματα μπορούν να επαναφέρουν την ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά επίπεδα
 • Σε ασθενείς που ανταποκρίνονται στη μεγαλύτερη δόση των φαρμάκων της στύσης, συνήθως χρειάζονται 12 ή και 18 συνεδρίες για να ανταποκριθούν πλήρως και να μην έχουν ανάγκη χρήσης φαρμάκων.
 • Τέλος σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα της στύσης, μετά από 12-18 συνεδρίες, οι περισσότεροι από αυτούς θα ανταποκριθούν στα φάρμακα και θα ανακτήσουν τη σεξουαλική τους ζωή.
 • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η επανάληψη της μεθόδου και η συγχορήγηση ταδαλαφίλης 5mg καθε βράδυ βελτιώνουν περαιτέρω το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Επιλογή συχνότητας συνεδριών

Τι είναι το PRP;

Οι ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) έχουν αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα κατά την τελευταία δεκαετία για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, από την ορθοπεδική έως την αισθητική ιατρική. Στη σεξουαλική ιατρική, το PRP είναι η δεύτερη μέθοδος μαζί με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης, που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για την αναγέννηση των ιστών και τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.

Προετοιμασία PRP

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια χρησιμοποιεί μεγάλες συγκεντρώσεις αυξητικών παραγόντων που υπάρχουν ήδη στην κυκλοφορία του αίματος και συμπράττουν μαζί με τα κρουστικά την αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων και την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος. Συνήθως συνδυάζεται με κρουστικά κύματα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Συνδυασμένη θεραπεία κρουστικών κυμάτων και PRP

Η θεραπεία χρησιμοποιεί αίμα του ίδιου του ασθενούς (αιμοληψία). Τοποθετείται σε μια ειδική συσκευή (η τυπική φυγόκεντρος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται) διαχωρίζοντας τα άλλα συστατικά του αίματος από τα αιμοπετάλια και συγκεντρώνοντάς τα μέσα στο πλάσμα. Η συσκευή είναι μείζονος σημασίας, καθώς μελέτες έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ποιότητα του PRP καθορίζεται από τη συσκευή.

Μετά τη δημιουργία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, το PRP εγχέεται με ένεση με λεπτή βελόνη στο  πέος. Στόχος είναι να αυξηθεί η συγκέντρωση συγκεκριμένων αυξητικών παραγόντων, για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης.

Θεραπείες

Η «προσωπική» φύση του προβλήματος όμως δυσκολεύει τον άντρα με πρόβλημα να αναζητήσει θεραπεία, ενώ η χαώδης διαδικτυακή «ενημέρωση» οδηγεί τους άνδρες με το πρόβλημα σε αυτοθεραπείες (αγορά φαρμάκων από διαδίκτυο, κυρίως φυτικών) αμφιβόλου προελεύσεως, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

ΛΟΙΠΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις

Πρόκειται για ενέσεις αγγειοδραστικών φαρμάκων μέσα στο πέος που προκαλούν στύση.

Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις

Αντλίες κενού

Πρόκειται για κυλίνδρους που προκαλούν αρνητική πίεση και έτσι εισέρχαται αίμα στο πέος. Χρησιμοποιούνται συνεπικουρικά σε ατομα με σοβαρό πρόβλημα στύσης.

Αντλίες κενού

Πεϊκές προθέσεις

Πρόκειται για χειρουργική τοποθέτηση δύο κυλίνδρων μέσα στα σηραγγώδη σώματα και μιάς αντλίας στο όσχεο (δέρμα των όρχεων)
Αποτελεί εξαιρετική λύση για ασθενείς που αποδέχονται το μηχανικό μέρος της θεραπείας.

Πεϊκές προθέσεις

Μου λένε …

 • είναι όλα στο μυαλό σου!
 • έχεις παράλογες απαιτήσεις…
 • έχεις φλεβική διαφυγή και δεν διορθώνεται…
 • φταίνε οι άλλες παθήσεις που έχεις….
 • πάρε τα χάπια και βολέψου…
 • αφού δεν πιάνουν τα χάπια το πρόβλημα δεν έχει λύση…
 • φταίει η σχέση σου…
 • δεν υπάρχει λύση…

Ισχύουν;

 • Κάθε αποτυχία στη σεξουαλική μας ζωή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας. Οσο παρατείνετε το πρόβλημα, τόσο αυξάνει ο φόβος της αποτυχίας μέσα μας και οδηγεί σε χειροτέρευση του προβλήματος
 • Οι παθήσεις καρδιάς, αγγείων, νεύρων (π.χ. καρδιοπάθειες, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, πολλαπλή σκλήρυνση) ή χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. προστατεκτομή) είναι γνωστά αίτια στυτικής δυσλειτουργίας.
 • Τα φάρμακα της στύσης έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αλλά αντιμετωπίζουν μόνο το σύμπτωμα και όχι την πάθηση. Προκαλούν στύση αλλά η βλάβη στους ιστούς παραμένει και προχωρά με τον χρόνο. Αρκετοί αντρες με μέτρια βλάβη, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα ανταποκρίνονται στα φάρμακα αφού οι βλάβες θα έχουν πολλαπλασιαστεί.
 • Υπάρχουν θεραπείες που είτε δεν επιτρέπουν την εξέλιξη του προβλήματος, είτε αναστρέφουν τις αλλοιώσεις και επαναφέρουν την φυσιολογική σεξουαλική ζωή.
 • Τα κρουστικά κύματα όταν γίνονται με τα δύο αδειοδοτημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μηχανήματα (Dornier Aries2 και Medispec ED 1000) έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Τα υπόλοιπα μηχανήματα που κυκλοφορούν (παρότι κάποια εξαιρετικά φθηνού κόστους αγοράς) δεν έχουν κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και δεν έχουν την έγκριση των αρμοδίων αρχών για την θεραπεία.
 • Η σχέση παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία. Η συμπαράσταση από πλευράς συντρόφου είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας κάθε θεραπείας.
 • Οι πεϊκές προθέσεις σε σωστά ενημερωμένους ασθενείς έχουν άριστα αποτελέσματα.

Υπάρχουν μυστικά στην θεραπεία;

 • Ο παράγοντας «εμπειρία» στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι ο σημαντικότερος στην διάγνωση και αντιμετώπιση
 • Το σωστό και λεπτομερές σεξουαλικό ιστορικό καθοδηγεί στην σωστή διάγνωση και στρατηγική αντιμετώπισης.
 • Οι διαγνωστικές εξετάσεις ( triplex αγγείων πέους, καταγραφή νυκτερινών στύσεων) για να είναι αξιόπιστες θέλουν βαθιά γνώση της παθοφυσιολογίας και μεγάλη κλινική εμπειρία.
 • Εσφαλμένη διάγνωση είναι εύκολο να γίνει, αφού οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι δυναμικές εξετάσεις (το αποτέλεσμα καθορίζεται απο την εμπειρία του ιατρού και τις δυνατότητες του υπερηχογράφου).
 • Μια στρατηγική που λύνει σε κάποιον το πρόβλημα μπορεί να είναι εντελώς αναποτελεσματική σε κάποιον άλλο
 • Η έρευνα προχωρά και προσφέρει κάθε μέρα νέες δυνατότητες αντιμετώπισης, ιδιαίτερα η αναγεννητική ιατρική (κρουστικά κύματα, PRP).
 • Δεν φτάνει μόνο η αποκατάσταση λειτουργικών στύσεων, αλλά είναι απαραίτητη η εξασφάλιση τους στο μέλλον.

Τι ιδιαίτερο προσφέρει το ιατρείο;

 • Ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου είναι ο ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (1995 στο Πότο Καρράς Χαλκιδικής).
 • Την τελευταία 10ετία είμαστε διεθνώς η ομάδα με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στις μεθόδους αναγεννητικής ιατρικής για το πρόβλημα.
 • Διεθνή αναγνώριση τόσο σε ερευνητικό, όσο και κλινικό επίπεδο, με ασθενείς από όλο τον κόσμο. Με πρωτότυπες δημοσιεύσεις τόσο στην αιτιολογία, όσο και στην διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.
 • Πρωτοστατήσαμε στις μελέτες ανάπτυξης των φαρμάκων της στύσης, αλλά και κάθε θεραπευτικής μεθόδου.
 • Οι δημοσιεύσεις μας έχουν προσφέρει φυσιολογικές τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις διεθνώς, αλλά και πρωτόκολλα θεραπείας εξειδικευμένα με φάρμακα και κρουστικά κύματα που εφαρμόζονται πλέον σε όλο τον κόσμο.
 • Η εμπειρία είναι το βασικό μας όπλο, με πάνω από 30.000 ασθενείς με το πρόβλημα (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
 • Διδάσκουμε από το 1995 τους Ουρολόγους σε όλο τον κόσμο μέσω μαθημάτων, webinars και συνεδρίων όλα τα βήματα στην διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.
 • Χρησιμοποιούμε εξατομικευμένες θεραπείες, ανάλογα με το ιστορικό/πρόβλημα κάθε ασθενή
 • Προσφέρεται κάθε θεραπεία που υπάρχει σήμερα διεθνώς, χρησιμοποιώντας τα τελευταία δεδομένα και τεχνολογία αιχμής.
 • Χρησιμοποιούμε μηχανήματα εγκεκριμένα και καταξιωμένα μέσα απο τις κλινικές μελέτες και όχι απομιμήσεις χαμηλού κόστους και άγνωστης αποτελεσματικότητας.

Μάθετε περισσότερα στο εξειδικευμένο site για την Στυτική Δυσλειτουργία.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΓΚΡΙΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Δ. Χατζηχρήστου

Effect of phosphodiesterase-type 5 inhibitors on erectile function an overview of systematic reviews and meta-analyses

Assessment of Combination Therapies vs Monotherapy for Erectile Dysfunction

Can low intensity shockwave therapy match the efficacy of phosphodiesterase-5 inhibitors for erectile dysfunction treatment?

Platelet-Rich Plasma (PRP) Improves Erectile Function

The Basic Science Behind Low-Intensity Extracorporeal Shockwave Therapy for Erectile Dysfunction

Low-Intensity Shockwave Therapy Improves Hemodynamic Parameters in Patients With Vasculogenic Erectile Dysfunction

How to Treat Erectile Dysfunction in Men with Diabetes

Low-intensity shockwave therapy (LiST) for erectile dysfunction

 

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΥΡΟΛΟΓΟΥΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Η δημοσίευση των πινάκων των κορυφαίων ερευνητών παγκόσμια ανά γνωστικό πεδίο, συμπεριλαμβανει και φέτος για πολλοστή συνεχόμενη χρονιά τον...

Διαβάστε Περισσότερα
Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής

Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής

Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Ένα ιδιαίτερα πετυχημένο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (webinar) με θέμα την Αναγεννητική Ιατρική στην Ανδρολογία διοργανώθηκε στις 16/10/2023 απο την...

Διαβάστε Περισσότερα
Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS

Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS

Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Διεξήχθη στο Βελιγράδι με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές συνέδριο Αναγεννητικής Ιατρικής, με συμμετοχή επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων. Παρουσιάστηκαν...

Διαβάστε Περισσότερα
P

 

Αποστολή μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση στον ουρολογικό ασθενή