Επιλογή Σελίδας

Κάμψεις Πέους και Νόσος Peyronie

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Χειρουργός Ουρολόγος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ως κάμψεις του πέους ορίζονται οι γωνιώσεις που παρατηρούνται είτε από την γέννηση (συγγενείς κάμψεις), είτε σε κάποια στιγμή στη ζωή ενός άνδρα συνήθως μετά από τραυματισμό κατά την επαφή (νόσος Peyronie). Είναι καλοήθης πάθηση που το μόνο πρόβλημα που δημιουργεί είναι δυσκολία στην σεξουαλική επαφή (πέρα από το αισθητικό πρόβλημα που ιδιαίτερα στους νέους είναι καθοριστικό). Η συχνότητα κυμαίνεται από 5% εως 25% σε ειδικούς πληθυσμούς όπως οι διαβητικοί.

Κάμψεις Πέους και Νόσος Peyronie

Οι συγγενείς κάμψεις οφείλονται σε δυσπλασίες κατά την διάρκεια ανάπτυξης του πέους και καλό είναι να αντιμετωπίζονται στην προεφηβική περίοδο (12-14 ετών), ώστε να προλαμβάνουμε τις σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται η γωνίωση και η στροφή του πέους όταν το πέος δεν είναι σε στύση. Αυτή είναι η αιτία που πολλά παιδιά κρατούν το πρόβλημα ως μυστικό και ντρέπονται να το κοινοποιήσουν στους γονείς. Έτσι, φτάνουν σε μεγάλη σχετικά ηλικία χωρίς να έχουν αρχίσει τη σεξουαλική τους ζωή από αίσθημα ντροπής και καθυστερούν να αποφασίσουν να επισκεφθούν εξειδικευμένο Ουρολόγο.

Η νόσος Peyronie είναι μία εντελώς διαφορετική πάθηση που συνδέεται συνήθως με τραυματισμό κατά την επαφή. Κάποιοι άντρες ανακαλούν τη στιγμή του τραυματισμού και την περιγράφουν ως στιγμιαίο πόνο ή ενα «κρακ». Η νόσος είναι διαφορετική από το κάταγμα του πέους, δηλαδή την πλήρη ρήξη του ινώδη χιτώνα που περιβάλλει το πέος και συνοδεύεται από εκτεταμένο αιμάτωμα, πόνο και μεγάλη παραμόρφωση. Το κάταγμα του πέους χρειάζεται άμεση-επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση από έμπειρο χειρουργό καθότι είναι σπάνια πάθηση (στις σπάνιες παθήσεις, λόγω των περιορισμένων περιστατικών δεν υπάρχει εμπειρία παρά μόνο σε γιατρούς αναφοράς για την πάθηση).

Η νόσος Peyronie χωρίζεται σαφώς σε δύο φάσεις με εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση:

α) την οξεία φάση που χαρακτηρίζεται συχνά από πόνο κατά την στύση και στο ειδικό υπερηχογράφημα διαπιστώνεται μία πάχυνση του ινώδη χιτώνα του πέους ή ακόμη και στικτές αποτιτανώσεις (εναπόθεση αλάτων σε σημεία βλάβης). Είναι η φάση που πρέπει να δράσουμε άμεσα με συντηρητικές θεραπείες (το χειρουργείο απαγορεύεται σε αυτή την φάση της φλεγμονής λόγω της κάκωσης). Γιατί σε αυτή τη φάση η γωνίωση αυξάνεται με τον χρόνο. Πρωταρχικός σκοπός είναι να ανασταλεί η αύξηση της κάμψης και επόμενος στόχος είναι να αναστραφεί ώστε να αποφευχθεί το χειρουργείο.

καμπύλη στη στύση

β) την χρόνια φάση που η νόσος έχει δημιουργήσει πλάκα (ουλή) και η κάμψη έχει μονιμοποιηθεί. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε συντηρητικά, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν σε πλαστική χειρουργική αποκατάσταση.

στύση με καμπύλη

Γίνεται σαφές ότι η προσωπική φύση του προβλήματος δυσκολεύει τον άντρα με πρόβλημα να αναζητήσει θεραπεία, ενώ η χαώδης διαδικτυακή «ενημέρωση» οδηγεί τους ασθενείς σε μεγάλες καθυστερήσεις στην θεραπεία ή ακόμη και σε αυτοθεραπείες (αγορά φαρμάκων από διαδίκτυο, κυρίως φυτικών) αμφιβόλου προελεύσεως, αποτελεσματικότητας και κυρίως ασφάλειας.

Οι ασθενείς μας είπαν …

  • πίστευα πως είμαι ο μόνος με το πρόβλημα
  • ντρεπόμουν να πάω σε γιατρό
  • πίστευα ότι θα περάσει από μόνο του
  • φοβήθηκα ότι έχω καρκίνο
  • φταίνε οι άλλες παθήσεις που έχεις….
  • πάρε τα χάπια για 6 μήνες και θα περάσει
  • το χειρουργείο είναι επικίνδυνο
  • μετά το χειρουργείο θα χάσεις τη στύση σου
  • μετά το χειρουργείο θα μείνει το μισό σε μέγεθος
  • Πρόσεξε μόνο μία χειρουργική τεχνική είναι ικανή να σου λύσει το πρόβλημα
  • ποτέ δεν θα είσαι ο ίδιος

Ισχύουν;

  • Αν και δεν είναι συχνή πάθηση σίγουρα δεν είσαι ο μόνος με το πρόβλημα. ‘Οσο ζεις όμως με την κάμψη οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μεγεθύνονται και χάνουμε τη χαρά να βιώσουμε την σεξουαλική πράξη χωρίς προβλήματα.
  • ‘Οσο παρατείνετε το πρόβλημα, τόσο αυξάνει ο φόβος της αποτυχίας μέσα μας και χάνεται συνήθως πολύτιμος χρόνος που θα έκανε την αποκατάσταση πιο εύκολη.
  • Υπάρχουν ειδικοί Ουρολόγοι στο ιατρείο μας που ασχολούνται με την πάθηση, γιατροί αναφοράς για το πρόβλημα με τεράστια εμπειρία στο θέμα.
  • Οι παθήσεις καρδιάς/αγγείων και ο σακχαρώδης διαβήτης ή χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. στον προστάτη) είναι καταστάσεις που προάγουν την νόσο Peyronie και χειροτερεύουν την έκβαση της θεραπείας.
  • Υπάρχουν θεραπείες που είτε δεν επιτρέπουν την εξέλιξη του προβλήματος, είτε αναστρέφουν τις αλλοιώσεις και επαναφέρουν την φυσιολογική σεξουαλική ζωή.
  • Τα φάρμακα της στύσης βοηθούν όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δηλαδή σε καθημερινή χρήση. Ολα τα άλλα από τα στόματος σκευάσματα δεν έχουν αποτελεσματικότητα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
  • Οι επιμηκυντές του πέους και οι αντλίες κενού έχουν θέση στην αντιμετώπιση. Προσοχή στην επιλογή όμως (υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένοι για την πάθηση).

επιμηκυντής πέους

  • Τα κρουστικά κύματα όταν γίνονται με τα δύο αδειοδοτημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μηχανήματα (Dornier Aries και Medispec ED 1000) βοηθούν στην οξεία φάση της νόσου. Τα υπόλοιπα μηχανήματα που κυκλοφορούν (παρότι εξαιρετικά φθηνού κόστους αγοράς) δεν έχουν την έγκριση των αρμοδίων αρχών για την θεραπεία.
  • Οι χειρουργικές τεχνικές είναι πολλές. Ο εξειδικευμένος χειρουργός πρέπει να τις γνωρίζει όλες και να επιλέγει την κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ασθενή. Ας σημειωθεί ότι είναι ορθότερο η τεχνική που θα εφαρμοστεί να αποφασίζεται κατά την διάρκεια της επέμβασης. Συνήθως γίνεται συνδυασμός τουλάχιστον δυο τεχνικών για βέλτιστο αποτέλεσμα.
  • Σε έμπειρα χέρια το χειρουργείο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Η μείωση του μήκους του πέους σπάνια ξεπερνά το 1cm. Κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας υπάρχει, παρότι μικρός, και συνδέεται με τεχνικές κυρίως αφαίρεσης της πλάκας.

Στυτική Δυσλειτουργία

  • Οι πεϊκές προθέσεις σε σωστά ενημερωμένους ασθενείς έχουν θέση και άριστα αποτελέσματα ως τελική λύση.
  • Η βασική διαφορά μετά το χειρουργείο, πέρα απο την αναφερθείσα μικρή μείωση του μήκους είναι η περιτομή που συνήθως εφαρμόζεται ως χρόνος όλων των επεμβάσεων για την πάθηση.
  • Σε συνύπαρξη στυτικής δυσλειτουργίας, η κατάλληλη λύση είναι η αποκατάσταση της κάμψης με σύγχρονη τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

Υπάρχουν μυστικά στην θεραπεία;

  • Ο παράγοντας «εμπειρία» στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι ο σημαντικότερος στην διάγνωση και αντιμετώπιση
  • Το σωστό και λεπτομερές σεξουαλικό ιστορικό καθοδηγεί στην σωστή διάγνωση και στρατηγική αντιμετώπισης.
  • Εσφαλμένη διάγνωση είναι εύκολο να γίνει, αφού οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι δυναμικές εξετάσεις (το αποτέλεσμα καθορίζεται από την εμπειρία του ιατρού και τις δυνατότητες του υπερηχογράφου).
  • Μια στρατηγική που λύνει σε κάποιον το πρόβλημα μπορεί να είναι εντελώς αναποτελεσματική σε κάποιον άλλο.
  • Καμία χειρουργική τεχνική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς. Η επιλογή και συνδυασμός των κατάλληλων για τον συγκεκριμένο ασθενή είναι απαραίτητη.
  • Η έρευνα προχωρά και προσφέρει κάθε μέρα νέες δυνατότητες αντιμετώπισης.
  • Δεν φτάνει μόνο η αποκατάσταση λειτουργικών στύσεων, αλλά είναι απαραίτητη η εξασφάλιση τους στο μέλλον.

Τι ιδιαίτερο προσφέρει το ιατρείο;

  • Διεθνή αναγνώριση τόσο σε ερευνητικό, όσο και κλινικό επίπεδο, με ασθενείς από όλο τον κόσμο. Με πρωτότυπες διεθνείς δημοσιεύσεις καθορίσαμε μέθοδο εκτίμησης σταδίου της νόσου με βάση τον υπερηχογραφικό έλεγχο της πάθησης.
  • Πρωτοστατήσαμε στις μελέτες ανάπτυξης μεθόδων αντιμετώπισης της πάθησης και παρουσιάσαμε διεθνώς νέα χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της πάθησης.
  • Η εμπειρία είναι το βασικό μας όπλο ως ιατρείο αναφοράς της πάθησης τα τελευταία 25 χρόνια (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
  • Διδάσκουμε από το 1995 τους Ουρολόγους σε όλο τον κόσμο μέσω μαθημάτων, webinars και συνεδρίων όλα τα βήματα στην διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.
  • Οργανώσαμε την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής το 1995 στο Πότο Καρράς Χαλκιδικής.
  • Χρησιμοποιούμε εξατομικευμένες θεραπείες, ανάλογα με το ιστορικό/πρόβλημα κάθε ασθενή.
  • Βαθείς γνώστες όλων των τεχνικών, δίνει την δυνατότητα επιλογής και συνδυασμού τεχνικών για την βέλτιστη αντιμετώπιση κάθε ασθενή.
  • Προσφέρεται κάθε θεραπεία που υπάρχει σήμερα διεθνώς, χρησιμοποιώντας τα τελευταία δεδομένα και τεχνολογία αιχμής.
  • Χρησιμοποιούμε μηχανήματα εγκεκριμένα και καταξιωμένα μέσα από τις κλινικές μελέτες και όχι απομιμήσεις χαμηλού κόστους και άγνωστης αποτελεσματικότητας.

Που να διαβάσω για να μάθω για την πάθηση;

Το διαδίκτυο, όπως για κάθε θέμα, προσφέρει άπειρες πηγές πληροφόρησης. Η εγκυρότητα όμως είναι περιορισμένη. Οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες έχουν δημοσιευμένες οδηγίες και είναι οι πλέον έγκυρες. Όμως αφορούν την πάθηση και όχι τον συγκεκριμένο ασθενή.

Γι’ αυτό αρχή μας είναι να μην παρουσιάζουμε στις σελίδες μας αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με παθήσεις, αλλά να προσφέρουμε λεπτομερή ενημέρωση στον κάθε άνδρα μετά από τη λήψη ιστορικού και τις εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Ο ασθενής είναι ο βαθύτερος γνώστης της πάθησής του όπως εκδηλώνεται στον ίδιο, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ – και δεν βοηθά- να γίνει ο βαθύτερος γνώστης της πάθησης.

Επισκεφθείτε μας με τις ερωτήσεις σας και θα λάβετε σαφείς απαντήσεις πάνω στο πρόβλημά σας.

Τέλος μάθετε περισσότερα στο εξειδικευμένο site για την Νόσο Peyronie.

Διεθνείς δημοσιεύσεις

The Natural History of Peyronie's Disease

Corporoplasty using tunica albuginea fee grafts for penile curvature

EAU Guildelines on Penile Curvature

OΜΙΛΙΕΣ / ΜΑΘΗΜΑΤΑ σε Ουρολόγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Η δημοσίευση των πινάκων των κορυφαίων ερευνητών παγκόσμια ανά γνωστικό πεδίο, συμπεριλαμβανει και φέτος για πολλοστή συνεχόμενη χρονιά τον...

Διαβάστε Περισσότερα
Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής

Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής

Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Ένα ιδιαίτερα πετυχημένο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (webinar) με θέμα την Αναγεννητική Ιατρική στην Ανδρολογία διοργανώθηκε στις 16/10/2023 απο την...

Διαβάστε Περισσότερα
Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS

Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS

Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Διεξήχθη στο Βελιγράδι με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές συνέδριο Αναγεννητικής Ιατρικής, με συμμετοχή επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων. Παρουσιάστηκαν...

Διαβάστε Περισσότερα
P

 

Αποστολή μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση στον ουρολογικό ασθενή