Επιλογή Σελίδας

Η Ουρολογία ως ιατρική ειδικότητα

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Χειρουργός Ουρολόγος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ουρολογία

Με τι ασχολείται η Ουρολογία;

Η Ουρολογία είναι η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με τη μελέτη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος ανδρών και γυναικών, καθώς και των παθήσεων του γεννητικού συστήματος του άνδρα. Πιο συγκεκριμένα η Ουρολογία ασχολείται με παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (νεφρών, ουρητήρων, ουροδόχου κύστης και ουρήθρας) σε άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης με παθήσεις του γεννητικού συστήματος του άνδρα (όρχεων, επιδιδυμίδων, σπερματοδόχων κύστεων και εκσπερματιστικών πόρων, προστάτη αδένα και πέους).

Το ουροποιητικό και το γεννητικό σύστημα είναι κοντά ανατομικά, ενώ λειτουργικά εξυπηρετούν από κοινού κάποιες λειτουργίες, π.χ. η ουρήθρα χρησιμεύει τόσο για την αποβολή των ούρων (λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος), όσο και του σπέρματος στον άνδρα (γεννητικό σύστημα). Είναι επόμενο λοιπόν κάποιες παθήσεις του ενός συστήματος να δημιουργούν πρόβλημα και στο άλλο, π.χ. η καλοήθης υπερτροφία προστάτη, δηλαδή η αύξηση του μεγέθους του προστάτη αδένα (γεννητικό σύστημα) ή αλλαγές στη σύστασή του να προκαλούν απόφραξη της ουρήθρας και διαταραχές ούρησης (ουροποιητικό σύστημα).

Για μια γνωριμία με το ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα δείτε το παρακάτω βίντεο:

Για κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να πληροφορηθεί για κάποιο Ουρολογικό πρόβλημα, συστήνεται ο διαδικτυακός χώρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (www.imop.gr).

Η Ουρολογία σήμερα

Η Ουρολογία σήμερα εξελίσσεται ραγδαία, εκμεταλλευόμενη την τεράστια πρόοδο της βασικής έρευνας και της τεχνολογίας και έχει αναπτύξει θεραπευτικές λύσεις βασισμένες στην τεκμηριωμένη γνώση (evidence-based medicine) και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ασθενή (patient-centered care), προσφέροντας στον ασθενή μια ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων υγείας του.

Οι υποειδικότητες της Ουρολογίας

Η σύγχρονη Ουρολογία χωρίζεται διεθνώς σε 6 γνωστικά αντικείμενα / εξειδικεύσεις:

  1. Ανδρολογία, που ασχολείται με παθήσεις του γεννητικού συστήματος του άνδρα (προστάτης, όρχεις, πέος), όπως προβλήματα γονιμότητας (κιρσοκήλη, προστατίτιδα, απόφραξη πόρων, κα) και σεξουαλικής λειτουργίας (στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, έλλειψη επιθυμίας, ανατομικά προβλήματα / κάμψεις πέους, κ.α.)
  2. Ουρογεννητική Ογκολογία, που περιλαμβάνει τους όγκους νεφρών, ουρητήρων, κύστης, προστάτου, όρχεων και πέους.
  3. Νευροουρολογία, που ασχολείται με ουρολογικά προβλήματα απότοκα νευρολογικών παθήσεων, όπως σκλήρυνσης κατά πλάκες, διαβητικής νευροπάθειας, κακώσεων σπονδυλικής στήλης, κ.α.
  4. Γυναικολογική Ουρολογία, που ασχολείται με τις διαταραχές της ούρησης των γυναικών, όπως ουρολοιμώξεις, ακράτεια ούρων, κυστεοκήλη, κ.α.
  5. Ενδοουρολογία, που ασχολείται με την αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού, καθώς και άλλων ουρολογικών παθήσεων με τη χρήση ενδοσκοπίων, λαπαροσκοπίας και ρομποτικής χειρουργικής.
  6. Παιδιατρική Ουρολογία, που ασχολείται με τις ουρολογικές παθήσεις των παιδιών, όπως κρυψορχία, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, υποσπαδίας, κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιρσοκήλη και Γονιμότητα Άνδρα

Η κιρσοκήλη είναι πάθηση του φλεβικού δικτύου των όρχεων και συναντάται στο 20% των ανδρών και στο 40% των υπογόνιμων ανδρών. Η πάθηση επηρεάζει όλα τα χαρακτηριστικά του σπέρματος (αριθμό σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, μορφολογία), προκαλώντας επίσης βλάβες στο γενετικό υλικό τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Δεύτερη Γνώμη

Στη σύγχρονη ιατρική η δεύτερη γνώμη είναι καθιερωμένη πρακτική. Σε κάθε ιατρικό πρόβλημα, κάθε ασθενής θα ήθελε να ακούσει μια δεύτερη γνώμη από έναν ακόμη ιατρό, ίσως και μαζί με τους οικείους του, να το συζητήσουν και να καταλήξει στην θεραπευτική παρέμβαση.

Διαβάστε Περισσότερα
P

 

Αποστολή μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση στον ουρολογικό ασθενή