Επιλογή Σελίδας

Θεραπεία προστάτη με Laser πράσινου φωτός (Green light laser™)

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Χειρουργός Ουρολόγος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Πριν την εγχείρηση

Το ιατρείο είναι εφοδιασμένο από το 2008 με το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα μηχάνημα θεραπείας της υπερτροφίας προστάτη με laser πράσινου φωτός, που αντιμετωπίζει αναίμακτα και με 1 μόνο ημέρα νοσηλείας ασθενείς με υπερτροφία προστάτη. Πρόκειται για το τελευταίας γενιάς laser πράσινου φωτός τύπου ΗΡS 120, της Αμερικανικής εταιρείας AMS που αποδίδει 120 Watts. Πρόσφατα (Μάιος 2010) ολοκληρώθηκε η νέα σημαντικότατη αναβάθμιση του συστήματος που ονομάζεται MoJo, δίνοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης και ασθενών με μεγάλο μέγεθος προστάτη (>100 γραμμάρια) που ως σήμερα η αντιμετώπισή τους γινόταν αποκλειστικά με ανοικτή χειρουργική επέμβαση και 1 εβδομάδα νοσηλείας.

greenLightΗ μέθοδος έχει εγκριθεί από 3ετίας και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας, το οποίο στην απόφαση 9 της 213 ολομέλειάς του (8/11/2007) γνωμοδοτεί ότι:

«… είναι μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει σε πολλά την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη αδένα. Κατ’ αρχή είναι μία πρακτικά αναίμακτη μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή, σε ασθενείς που φέρουν βηματοδότη, και το πιο σημαντικό είναι ότι ο καθετήρας μένει στην ουροδόχο κύστη του ασθενή το πολύ 24 ώρες. Η χειρουργική αυτή τεχνική έχει ταχεία καμπύλη εκμάθησης και δεν υπάρχει ο φόβος του συνδρόμου απορρόφησης αφού χρησιμοποιείται φυσιολογικός ορός. Λόγω του ότι ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο το πολύ 24 ώρες (σε σχέση με τις 3-5 ημέρες που χρειάζονται μετά τη διουρηθρική προστατεκτομή) υπάρχει σημαντική μείωση του κόστους…» και συμπληρώνει ότι « στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν ήδη μελέτες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου».

Συγχρόνως το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) σε σχετικό έγγραφό του (αριθμό πρωτοκόλλου Γ32 της 25/1/2007) αναφέρει ότι «η μέθοδος έχει απόλυτη ένδειξη κυρίως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου». Το laser πράσινου φωτός με νέα ειδική ίνα προσφέρεται πλέον και για την αντιμετώπιση στενωμάτων ουρήθρας και επιφανειακών όγκων της κύστης (θηλώματα κύστης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιρσοκήλη και Γονιμότητα Άνδρα

Η κιρσοκήλη είναι πάθηση του φλεβικού δικτύου των όρχεων και συναντάται στο 20% των ανδρών και στο 40% των υπογόνιμων ανδρών. Η πάθηση επηρεάζει όλα τα χαρακτηριστικά του σπέρματος (αριθμό σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, μορφολογία), προκαλώντας επίσης βλάβες στο γενετικό υλικό τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Δεύτερη Γνώμη

Στη σύγχρονη ιατρική η δεύτερη γνώμη είναι καθιερωμένη πρακτική. Σε κάθε ιατρικό πρόβλημα, κάθε ασθενής θα ήθελε να ακούσει μια δεύτερη γνώμη από έναν ακόμη ιατρό, ίσως και μαζί με τους οικείους του, να το συζητήσουν και να καταλήξει στην θεραπευτική παρέμβαση.

Διαβάστε Περισσότερα
P

 

Αποστολή μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση στον ουρολογικό ασθενή