Επιλογή Σελίδας

Καρκίνος Προστάτη: Ριζική Προστατεκτομή – Αποκατάσταση Εγκράτειας και Στύσης

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Δημήτρης Γ. Χατζηχρήστου

Χειρουργός Ουρολόγος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ο προστάτης είναι μικρός αδένας σε σχήμα κάστανου, απαραίτητος αποκλειστικά για την αναπαραγωγή. Όταν ολοκληρωθεί η αναπαραγωγή, ο αδένας μόνο προβλήματα προκαλεί στην υγεία του άνδρα.

Ο προστάτης και οι παθήσεις του

Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους συχνότερους καρκίνους στον άνδρα. Εμφανίζεται μετά τα 40 χρόνια και αυξάνει με την ηλικία.

Αντιμετωπίζω τον καρκίνο του προστάτη

Ενώ πριν 30 χρόνια η διάγνωση γινόταν από τις μεταστάσεις στα οστά, η είσοδος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και η ετήσια προληπτική εξέταση των ανδρών έγιναν η αιτία να διαγνώσκεται στα πρώτα στάδια που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Την τελευταία 10ετία, η ευρεία χρήση διεθνώς της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας (mpMRI) του προστάτη άλλαξε τα δεδομένα, αφού μας δείχνει πλέον πιθανές εστίες καρκίνου. Έτσι αποφεύγουμε άσκοπες βιοψίες από τη μία και συγχρόνως μας επιτρέπει να πάρουμε βιοψία από τις συγκεκριμένες ύποπτες περιοχές και όχι τυχαία.

Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη

Σε έναν ασθενή που η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία εντόπισε ύποπτη περιοχή, η βιοψία πλέον έχει απόλυτη ένδειξη.

Προστάτης

Η περινεϊκή fusion βιοψία του προστάτη αντικατέστησε την κλασσική διορθική βιοψία και έγινε η αιτία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου και του κατάλληλου προσδιορισμού της θεραπείας.  Γίνεται με συνδυασμό της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας και του διορθικού υπερηχογραφήματος.

προγνωστική fusion

Επιτρέπει την εστίαση της λήψης των δειγμάτων στις ύποπτες περιοχές.

λήψη δείγματος

Η λαπαροσκοπική και κυρίως η ρομποτική χειρουργική άλλαξαν τα δεδομένα στην ριζική προστατεκτομή. Η ρομποτική χειρουργική μάλιστα σε συνδυασμό με την τελευταία τεχνική neurosafe εγγυάται και το βέλτιστο χειρουργικό αποτέλεσμα με διατήρηση των νεύρων της στύσης και της εγκράτειας των ούρων μετά την επέμβαση.

ρομποτική χειρουργική

Με δεδομένο οτι όλες οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη (ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία) βλάπτουν την σεξουαλική λειτουργία, μια σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει εκτενή συζήτηση με τον πάσχοντα άνδρα για τα θέματα της σεξουαλικής ζωής που θα αντιμετωπίσει μετά την επέμβαση.

Το βασικότερο στοιχείο διατήρησης της στύσης μετά την θεραπεία αποτελεί ο σχεδιασμός της αποκατάστασης της στυτικής λειτουργίας πριν από την ριζική προστατεκτομή, αφού όλα θα κριθούν τους πρώτους 3 μήνες μετά την επέμβαση. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην άμεση έναρξη του πρωτοκόλλου αποκατάστασης πέρα του πρώτου μηνός μετά την επέμβαση μειώνει τις πιθανότητες αποκατάστασης με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Οι ασθενείς μας είπαν …

 • ας νικήσω τον καρκίνο και βλέπουμε
 • δεν με ενδιαφέρει η σεξουαλική ζωή
 • οποία μέθοδο χειρουργείου και να κάνω το αποτέλεσμα είναι ίδιο
 • έγινε διατήρηση των νεύρων άρα δεν θα έχω πρόβλημα στύσης
 • ας αναρρώσω από το χειρουργείο και θα κοιτάξω μετά για την στύση
 • μου έδωσε χάπια ο γιατρός και θα επανέλθει η στύση
 • είναι νωρίς ακόμη για την στύση

Ισχύουν;

 • Μπροστά στον φόβο του καρκίνου, ξεχνούμε την ζωή μας μετά το χειρουργείο
 • Οι χειρουργικές μέθοδοι έχουν μεγάλες διαφορές. Η ρομποτική χειρουργική πλέον δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και μεγέθυνσης την ώρα του χειρουργείου και υπερτερεί.
 • Η τεχνική neurosafe τον κατευθύνει στην διατήρηση των νεύρων της στύσης.
 • Το κλασσικό σενάριο είναι πολλούς μήνες μετά το χειρουργείο και αφού όλα έχουν πάει καλά, να αλλάζει γνώμη ο άνδρας και να αναζητά την αποκατάσταση της στύσης. Συνήθως όμως είναι ήδη αργά…
 • Το ότι έγινε διατήρηση των νεύρων δεν εγγυάται την στυτική λειτουργία μετεγχειρητικά. ‘Ολες οι μελέτες δείχνουν οτι μόνο 1/3 των ανδρών θα έχει λειτουργικές στύσεις μετά την επέμβαση.
 • Ο ασθενής από τον πρώτο μήνα μετά της επέμβαση πρέπει να ακολουθήσει εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης εγκράτειας και της στύσης.
 • Η φαρμακευτική αγωγή έχει από μόνη της φτωχά αποτελέσματα. Πρέπει να γίνει τόσο με το κατάλληλο δοσολογικό σχήμα, όσο και να συνδυαστεί απαραίτητα με άλλες θεραπείες.
 • Κάτι που ξεχνούμε οι γιατροί να αναφέρουμε στον ασθενή είναι ότι πέρα από την στύση το χειρουργείο θα έχει αποτέλεσμα να χαθεί η εκσπερμάτιση (ο οργασμός διατηρείται, dry orgasm), και να μειωθεί το μήκος του πέους. Ενώ το πρώτο είναι αναπόφευκτο, το δεύτερο γίνεται να προληφθεί επαρκώς εάν ξεκινήσει η θεραπεία αποκατάστασης το αργότερο νωρίς (στον πρώτο μήνα) μετά την επέμβαση.
 • Η σεξουαλική μας ζωή είναι σημαντικό στοιχείο της ευεξίας μας

Υπάρχουν μυστικά στην θεραπεία;

 • Ο παράγοντας «εμπειρία» είναι ο σημαντικότερος στην διάγνωση και αντιμετώπιση
 • Για την ρομποτική χειρουργική είναι απαραίτητη έμπειρη ομάδα Ουρολόγων και καλή γνώση των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών.
 • Το σωστό και λεπτομερές σεξουαλικό ιστορικό πριν την επέμβαση καθοδηγεί στην σωστή διάγνωση και στρατηγική αντιμετώπισης.
 • Η ενημέρωση είναι καθοριστική, αφού μετά την θετική έκβαση του χειρουργείου, ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα αποκατάστασης.
 • Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους από έμπειρο φυσικοθεραπευτή με εξειδίκευση στην εγκράτεια μετά προστατεκτομή ξεκινά πριν από την επέμβαση και συνεχίζεται αμέσως μετά την αφαίρεση του καθετήρα, σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ενίσχυσης του μηχανισμού εγκράτειας.

διαγνωστικές εξετάσεις στυτικής λειτουργίας

 • Μια στρατηγική που λύνει σε κάποιον το πρόβλημα μπορεί να είναι εντελώς αναποτελεσματική σε κάποιον άλλο.
 • Ο ασθενής πρέπει να επανέλθει άμεσα στην σεξουαλική του ζωή. Και είναι εφικτό.

θεραπεία

 • Πολλές θεραπευτικές επιλογές συνδυάζονται ανάλογα με το περιστατικό από τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση, όπως οι μέθοδοι αναγεννητικής ιατρικής (κρουστικά κύματα και PRP), που οδηγούν στην ίαση του τραύματος της επέμβασης μέσω της δημιουργίας νέων αγγείων, επούλωσης του τραύματος των νεύρων και αναγέννησης των κυττάρων του στυτικού ιστού.

Στυτική δυσλειτουργία

 • Η έρευνα προχωρά και προσφέρει κάθε μέρα νέες δυνατότητες αντιμετώπισης, ιδιαίτερα η αναγεννητική ιατρική (κρουστικά κύματα, PRP, βλαστοκύτταρα).

Συνδυαμένη Θεραπεία κρουστικών κυμάτων και PRP

Τι ιδιαίτερο προσφέρει το ιατρείο;

 • Διεθνή αναγνώριση τόσο σε ερευνητικό, όσο και κλινικό επίπεδο, με ασθενείς από όλο τον κόσμο. Με πρωτότυπες δημοσιεύσεις τόσο στην αιτιολογία, όσο και στην διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.
 • Πρωτοστατήσαμε στις μελέτες ανάπτυξης των φαρμάκων, αλλά και των κρουστικών κυμάτων και PRP για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας.
 • Είμαστε το μόνο εξειδικευμένο κέντρο στον τομέα στον Ελλαδικό χώρο που συνδυάζει ερευνητική και κλινική εμπειρία.
 • Οι δημοσιεύσεις μας έχουν προσφέρει φυσιολογικές τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις διεθνώς, αλλά και πρωτόκολλα θεραπείας εξειδικευμένα με φάρμακα και κρουστικά κύματα που εφαρμόζονται πλέον σε όλο τον κόσμο.
 • Η εμπειρία είναι το βασικό μας όπλο, με πάνω από 30.000 ασθενείς με το πρόβλημα (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
 • Διδάσκουμε από το 1995 τους Ουρολόγους σε όλο τον κόσμο μέσω μαθημάτων, webinars και συνεδρίων όλα τα βήματα στην διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.
 • Συμμετέχουμε ενεργά στην έρευνα για την αντιμετώπιση της πάθησης με δημοσιεύσεις στα εγκυρότερα Διεθνή περιοδικά που επηρεάζουν διεθνώς την κλινική πράξη. Την τελευταία 10ετία είμαστε διεθνώς η ομάδα με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στις μεθόδους αναγεννητικής ιατρικής για το πρόβλημα.
 • Χρησιμοποιούμε εξατομικευμένες θεραπείες, ανάλογα με το ιστορικό/πρόβλημα κάθε ασθενή
 • Προσφέρεται κάθε θεραπεία που υπάρχει σήμερα διεθνώς, χρησιμοποιώντας τα τελευταία δεδομένα και τεχνολογία αιχμής.
 • Χρησιμοποιούμε μηχανήματα εγκεκριμένα και καταξιωμένα μέσα απο τις κλινικές μελέτες και όχι απομιμήσεις χαμηλού κόστους και άγνωστης αποτελεσματικότητας.

Που να διαβάσω για να μάθω για την πάθηση;

Το διαδίκτυο, όπως για κάθε θέμα, προσφέρει άπειρες πηγές πληροφόρησης. Η εγκυρότητα όμως είναι περιορισμένη. Οι διεθνείς επιστημονικές εταιρείες έχουν δημοσιευμένες οδηγίες και είναι οι πλέον έγκυρες. Όμως αφορούν την πάθηση και όχι τον συγκεκριμένο ασθενή.

Γι’ αυτό αρχή μας είναι να μην παρουσιάζουμε στις σελίδες μας πληροφορίες σχετικά με παθήσεις, αλλά να προσφέρουμε λεπτομερή ενημέρωση στον κάθε άνδρα μετά από τη λήψη ιστορικού και τις εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο ασθενής είναι ο βαθύτερος γνώστης της πάθησής του όπως εκδηλώνεται στον ίδιο, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ – και δεν βοηθά- να γίνει ο βαθύτερος γνώστης της πάθησης.

Επισκεφθείτε τις ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω στο πρόβλημα για μία πρώτη γενική ενημέρωση πριν την επίσκεψη στο ιατρείο.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΓΚΡΙΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Δ. Χατζηχρήστου

Micro-Ultrasound-Guided vs Multiparametric Magnetic Pesonance Imaging-Targeted Biopsy

Micro-Ultrasound-Guided vs Multiparametric Magnetic Pesonance Imaging-Targeted Biopsy

Post-Radical Prostatectomy Erectile Function

What is Adequate Management to Preserve Erectile Function

Effects of Intra-Abdominal Pressure on Renal Tissue Perfusion During Laparoscopy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου

Για άλλη μια φορά στους κορυφαίους επιστήμονες ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Η δημοσίευση των πινάκων των κορυφαίων ερευνητών παγκόσμια ανά γνωστικό πεδίο, συμπεριλαμβανει και φέτος για πολλοστή συνεχόμενη χρονιά τον...

Διαβάστε Περισσότερα
Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής

Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής

Webinar της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Ένα ιδιαίτερα πετυχημένο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (webinar) με θέμα την Αναγεννητική Ιατρική στην Ανδρολογία διοργανώθηκε στις 16/10/2023 απο την...

Διαβάστε Περισσότερα
Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS

Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS

Ομιλίες του καθ. Δ. Χατζηχρήστου στο GLOBAL REGENERATIVE CONGRESS Χειρουργός Ουρολόγος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Διεξήχθη στο Βελιγράδι με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές συνέδριο Αναγεννητικής Ιατρικής, με συμμετοχή επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων. Παρουσιάστηκαν...

Διαβάστε Περισσότερα
P

 

Αποστολή μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση στον ουρολογικό ασθενή